DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

činnost v roce 2015

CO DĚLALI ZAHRADKÁŘI V ROCE 2015

 

V březnu jsme začali jako všichni pracovat na záhonech a v sadech, ale ti aktivní a podnikaví z našeho svazu se dohodli, že opraví druhou polovinu naší chatky v zahrádkářské osadě. Rozhodnutí to bylo závažné, protože práce tam bylo víc než mnoho a málo času – termín dokončení byl neměnný – do kácení máje. Vzhledem k tomu, že většina členů je už starších, kdy sil ubývá a nemocí přibývá a ti mladší chodí do zaměstnání, bylo toto rozhodnutí dost riskantní. Ale pustili se v čele s předsedou do toho: vše vyklidili, vytrhali starou dřevěnou podlahu, vybetonovali patky pod poškozené dřevěné sloupky, vše ošetřili, aby dřevo dále nehnilo. Podlahu odvodnili, vyrovnali štěrkem a položili dlaždice. Mezi tím jiní natírali obložení, které pak nabili na stěny. Stihlo se i natřít chatku zvenku a šikovný člen zahrádkářů obnovil obrazy naší krajiny na venkovní stěně.

 

Začátkem června bylo vše hotovo, takže v sobotu 6.6. na kácení máje jsme přivítali návštěvníky v příjemném prostředí, v dobré náladě a s dobrým pohoštěním.

 

V září, jako každý rok jsme zprovoznili moštárnu, kde se dvakrát v týdnu drtí ovoce do kvasu nebo se z drtě lisuje chutný mošt. Provoz moštárny je většinou do listopadu – podle zájmu občanů.

 

22.září jsme uspořádali pro členy svazu zahrádkářů i ostatní zájemce zájezd. Program začal v cvičné štole dolu Paskov, kde ve stísněném prostoru, za šera i ve tmě, v rachotu strojů jsme si jen trošku a na chvilku zkusili, v jakých podmínkách musejí horníci denně pracovat. Pokračování zájezdu bylo do zcela opačného provozu – do automobilky Hyundai v Nošovicích. Tam byla úžasná čistota, pořádek a řád. Návštěvníci tam výrobními halami projíždějí v malých vláčcích, oblečeni v reflexních vestách, s ochrannými brýlemi na očích. To vše kvůli ochraně zdraví a bezpečnosti, i když jednotlivé linky jsou všestranně zabezpečené. Informace o historii závodu, o výrobě i prodeji aut jsme všichni dostali před projížďkou a následně při jízdě ještě podrobně do sluchátka, které nám každému zapůjčili. Přestože se po celou dobu prohlídky pohodlně sedělo, bylo třeba pro mozek i tělo dodat energii a k tomu se výborně hodila stylová „restaurace Středověk“ ve Frýdku. Někteří stihli kromě oběda i něco utratit v přilehlé ulici. Poslední zastávkou zájezdu byla odpolední návštěva včelařského muzea a skanzenu v Chlebovicích. Začalo se tam obsáhlou přednáškou při kávě nebo medovině, pak jsme pokračovali prohlídkou historických exponátů, prohlídkou botanické zahrádky s léčivými, ozdobnými i medonosnými rostlinami a mnoho z nás skončilo ve frontě v obchůdku s včelími produkty (zaručeně českými), také s likéry, kosmetikou, léčivy – vše s něčím léčivým a hojivým od včeliček. Domů jsme se vraceli obohaceni o zážitky, rady i nové vědomosti.

 

Říjen nám větry, mlhami a žlutým listím oznámil, že brzy skončí sezona pro zahrádkáře. A abychom se rozloučili se zahrádkami důstojně, uspořádali jsme 16.10. pro členy i příznivce a přátele již tradiční večírek s hudbou, tombolou, dobrým jídlem a pitím. Malá ukázka naší úrody, která byla součástí výzdoby, ještě připomněla letošní úspěšný rok a my už se budeme chystat na ten další.

 

                                                                                     Český zahrádkářský svaz   Veřovice